تهوع در اوایل بارداری و راه‌های کاهش آن

تهوع در اوایل بارداری و راه‌های کاهش آن

تهوع و استفراغ در اوایل بارداری بسیار شایع است به گونه‌ای که در روند زندگی عادی بیمار تأثیر گذار بوده و گاهی زندگی عادی را مختل می‌نماید. از آن جایی که کاربرد داروهای ضد استفراغ ممکن است خطر مخفی ماندن شکایت بیماری جدی زمینه‌ای را به همراه داشته باشد بهتر است از روش‌های غیر دارویی برای مواجهه با این مشکل استفاده کرد.
۱- ابتدا باید به مادر اطمینان داده شود که این مشکل به ندرت پس از هفته ۱۴-۱۲ بارداری باقی می‌ماند و هر قدر مادر از لحاظ روحی در آرامش بوده و دارای افکار مثبت نسبت به بارداری و وضعیت خویش باشد این مشکل سریع‌تر برطرف خواهد شد.
۲- ممکن است علت تهوع علل اختصاصی مانند مصرف قرص‌های حاوی آهن یا عفونت ادراری، اضطراب، بارداری چند قلویی یا مول باشد که در این صورت باید با پزشک معالج مشورت نمود.
۳- استراحت نمودن و خوردن کربوهیدرات‌های ساده نظیر بیسکویت یا غلات می‌تواند موثر باشد.
۴- توصیه می‌شود وعده‌های غذایی ساده، کم حجم و با فواصل زمانی کوتاه باشد. افت قند خون می‌تواند تهوع را تشدید کند. بنابراین جهت کم کردن حالت تهوع نباید از وعده‌های غذایی صرف نظر شود.
۵- اگر میوه و مایعات جدا از وعده‌های غذایی مصرف شوند از اتساع معده که خود عامل ایجاد تهوع می‌باشد، کاسته خواهد شد.
۶- توصیه می‌شود خانم‌های باردار از موارد زیر اجتناب کنند: حرکات ناگهانی، خوردن غذا در آخر شب، خوردن مواد پر ادویه، چرب یا اسیدی و بلعیدن غذا قبل از جویدن کامل آن.
۷- مصرف نعناع همراه با غذا سبب شل شدن بخش تحتانی مری و کاهش اتساع معده می‌شود که این عمل می‌تواند تهوع پس از غذا را از بین ببرد. با این حال نعناع ممکن است یبوست را تشدید کند و یا سبب سوزش سردل شود، به خصوص اگر بلافاصله پس از خوردن آن دراز کشیده شود.
یادآور می‌شود که رعایت این توصیه ها جهت اشخاص که به دلایل متعدد دچار حالت تهوع هستند، مفید خواهد بود.
گردآوری: دکتر فرح حبیبی
برگرفته از فارماکولوژی مامائی .۱۳۸۵